Aktiviteter,  Klubbnytt

Hvordan kan du oppnå championat-titler på hunden din?

Det er mange som stiller spørsmål til de nye championat-reglene og prøvetypene som NKK la fram som gjeldende fra 1. januar 2020. Her skal jeg oppsummere litt for at det skal bli lettere å forstå de forskjellige prøvetypene.

Først litt om de forskjellige prøveformene som du kan finne i terminlisten til NKK:
Åpen klasse blodspor (AK) er det samme sporet du går for å bli godkjent som ettersøksekvipasje. Det er 600 meter langt, 12 timer nattgammelt spor, lagt ut med 3 dl blod av storfe (hovedsaklig), og det er ingen krav utenom de formelle for deltakelse på AK-spor, med mindre hunden er registrert med tittel Blodsporchampion eller Viltsporchampion, da får du ikke starte på AK. (Ingen regel uten unntak: Dersom hunden skal ha godkjenning for ettersøk med ny fører, så er det AK-sporet som gjelder, uansett titler)
AK-spor kan man gå som en bevegelig prøve, dvs at du avtaler en dag med dommer der du får gå prøven uten at det er andre ekvipasjer med, eller du kan melde på en ordinær prøve som er en gitt dag i terminlisten.

Elite klasse blodspor (EK) er konkurranse-sporet, og arrangeres bare som ordinær prøe, dvs at prøven er på en bestemt dato der alle ekvpiasjene går samme dag. For å lov til å starte på EK-spor MÅ hunden ha en 1. premie på Åpen klasse spor AK. EK er også obligatorisk for hunder som har stambokført tittel Norsk Blodsporchampionat og/eller Norsk Viltsporchampionat, så vær obs på at dersom du ønsker alle titler, så bør du ta dem i rett rekkefølge.
EK-sporet er 1 000 meter langt, 12 timer nattgammelt, lagt ut med 3 dl blod av storfe (hovedsaklig) og har en litt annen bedømming enn AK-sporet. Dette kan du lese om i NKK’s regelverk.

Ferskspor er den samme prøven du går for å bli godkjent som ettersøksekvipasje (i tillegg til blodsporprøven), og denne er også nå tatt inn i et championat. Jeg kommer tilbake til det. Fersksporprøven er ikke noe kunstig spor, men en prøve der hunden skal vise evne og vilje til å spore på levende, friskt hjortevilt i minimum en halv time. Sporene skal være minst en time gamle. Det er naturligvis vanskelig å vite med 100 % sikkerhet at man sporer på samme dyr hele tiden på en sånn prøve dersom det er masse spor/dyr i området. Det er det bare hunden som vet, og den kan dessverre (eller heldigvis kanskje) ikke snakke.

Bruksspor er den sportypen som gjør at vi i Schweisshundklubben har blitt oppfattet som litt «sære», men det er mange i andre sporhundmiljø som har sett at dette sporet nok er det nærmeste man kommer et reelt søk etter et skadd dyr, og de mest interesserte har kjøpt sporsko og begynt å trene sine hunder etter samme metode. Brukssporet er lagt ut ved at man fester klauver fra hjortevilt (samme dyr) på spesielle sporsko, og går ut i terrenget med disse under skoene. I tillegg til lukten og avtrykket fra klauvene skal det også være 2 dl. blod i sporet, fordelt på to delstrekninger av sporet. Brukssporet er 1 000 meter langt og skal være lagt minst 20 timer før prøven gåes.
I tillegg til de forskjellige momentene i sporet, er det også en skuddtest underveis, og det er en maks tid på 90 minutter på å komme gjennom sporet. Regelverket og poengbedømming av Bruksprøve for Schweisshunder kan du lese ved å trykke her.

Så var det disse championatene:

Fra nyttår ble det «gamle» Viltsporchampionatet gjort om til Blodsporchampionat. Dvs. at regelverket for det nye Blodsporchampionatet er det samme som har vært tidligere med et annet navn. Henger du med?

For at hunden skal få tittel Norsk Blodsporchampion (forkortet N BS CH) må hunden ha oppnådd tre ganger 1.premie i Åpen klasse blodspor (AK) i Norge, for tre forskjellige dommere. Minst en av disse førstepremiene må være på en ordinærprøve. I tillegg så må du ta med deg hunden på utstilling, for det er også krav om to ganger minimum «Good» kvalitet (altså gul sløyfe) på utstilling for to forskjellige dommere. En av disse premieringene må være oppnådd i ett av de Nordiske landene, og etter at hunden er 24 måneder (og her er det viktig å følge med på kalenderen når du skal melde på, for det er ganske strengt).

Norsk Viltsporchampionat (forkortet N V(F)CH) er det nye championatet som kom i 2020, og for å oppnå dette må hunden ha en 1.premie på Åpen klasse spor AK enten fra bevegelig prøve eller ordinær (Her kan du vise til godkjenningsprøven for ettersøk dersom du får en 1.premie der). I tillegg er det krav om Elite klasse spor EK der du må ha minst 75 poeng på to forskjellige prøver. Disse tre prøvene må bedømmes av tre forskjellige dommere så husk også å melde fra til arrangør av prøven dersom du er ute etter championat, så du ikke ender opp med en dommer som har bedømt hunden før til godkjent poengsum.
I tillegg til disse tre blodsporprøvene må du også starte på en fersksporprøve og få minst 7 poeng. Her kan du også vise til prøven du gikk for å bli godkjent for ettersøk.
Også på Viltsporchampionat er det krav til utstillingsresultat dersom du ikke alt har disse «i boks» fra Blodsporchampionatet Det er samme utstillingskrav her.

Norsk Schweisshundchampionat (forkortet N J(SCH)CH) er jaktchampionatet for våre raser. For å oppnå dette må hunden ha gått tre brukssporprøver med minimum poengrekke 6-6-4-6 for to forskjellige dommere. I tillegg må den ha en Excellent (rød sløyfe) på kvalitetsbedømming på utstilling etter fylte 24 måneder.
Dersom hunden har tittelen Norsk Blodsporchampion fra før, så «slipper du unna» med èn gang 6-6-4-6 på bruksprøve. (I regelverket skriver NKK at kravet er Norsk viltsporchampionat eller tilsvarende utenlandsk premiering, men de viser til punkt 2.10 som er det «gamle» viltsporchampionatet som nå heter Blodsporchampionat.)

Alle disse fancy titlene er det altså hunden som får stambokført, og ikke ekvipasjen som blir bedømt, så her er det ikke nøye hvem som er fører slik som på godkjenningsprøvene for ettersøk.
Når prøvene er godkjent kan du ta kontakt med NKK eller logge inn på «min side» på NKK og søke om championat. Der kan du også bestille champinat-diplom som du kan pryde skryteveggen med.

Hva skal du så strekke deg etter når hunden har oppnådd alle mulige titler i Norge?
Da drar du over grensen til Sverige, og videre ut i Europa på jakt etter flere.
I Sverige har de også Viltsporchampionat og Jakt-/Schweisshundchampionat. Når hunden har oppnådd championatene i Norge, er det kun èn prøve med godkjent premiering som må til for å få championat i Sverige.
For Svensk Viltsporchampionat trenger du en 1.premie på Öppen klasse spor når hunden er Blod- eller Viltsporchampion i Norge. Det svenske brukssporet heter Elitspår og du trenger kun ett godkjent spor der, med 1. pris, for Svensk Jaktchampionat hvis hunden har Jaktchampionat i Norge fra før.
Her er en link til Svenska Kennelklubbens informasjon om viltsporprøve, og du kan ta kontakt med Svenska Schweisshund klubben for å få gå bruksspor.
For å få disse titlene stambokført i NKK må du sende inn kopi av prøvekritikken når du søker om championatet. Du kan også bestille championatdiplom til skryteveggen hos Svenska Kennel klubben. De er veldig fine altså!

Da håper jeg du har blitt litt klokere, og jeg avslutter med å ønske lykke til på sporprøver – kanskje vi treffes der. 🙂